Kaneelbast - Chinese Kaneel
Algemene informatie
Chinese naam: 肉桂 (Rou Gui)
Wetenschappelijke namen: Cinnamomum aromaticum Nees / Cinnamomum cassia
Andere gebruikte namen: Chinese kaneel, Casse, Kaneel van Cassia, Cassia, Kaneel van Cochinchina.
De voordelen van Kaneelschors in een oogopslag
- Ondersteunt de spijsvertering
- Bestrijdt gevoelens van algemene vermoeidheid
- Kan helpen bij gewichtsverlies
- Kan helpen bij pijnlijke menstruatie en buikpijn
- Heeft antioxidante eigenschappen
Botanie en Oorsprong
Beschrijving van de plant
Er zijn veel soorten kaneel afhankelijk van hun herkomst, maar de twee meest voorkomende soorten zijn: Ceylon-kaneel (Cinnamomum zeylanicum Blume of C. verum Nees) en cassia of Chinese kaneel (Cinnamomum cassia Nees of C. aromaticum Nees). Beide soorten hebben vrijwel dezelfde therapeutische eigenschappen. De kaneelboom behoort tot de familie van de Lauraceae.
Lauraceae zijn vaak aromatische planten. Deze familie omvat veel planten die belangrijke essentiële oliën leveren, zoals kamferboom, evenals veel voorkomende planten zoals de avocado en de laurier.
Het is een boom met groene, persistente bladeren die 10 tot 15 meter hoog kan worden. Het staat vooral bekend om zijn aromatische schors die wordt gebruikt als specerij en in de geneeskunde, maar ook om essentiële oliën te produceren die in aromatherapie worden gebruikt.
De bladeren van Chinese kaneel zijn afwisselend, ovaal van vorm (10 tot 15 cm lang en 5 cm breed), taai van consistentie, met ingesneden middelste en laterale nerven. De kleine witte of gele bloemen geven aanleiding tot rode of zwarte vlezige bessen. De kaneelboom bloeit in januari en de vruchten rijpen 6 maanden later.
Geografische oorsprong
De Chinese kaneel is oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van China, maar wordt in veel tropische gebieden aangetroffen.
Geschiedenis
Kaneelschors wordt al duizenden jaren gebruikt als specerij en als medicinale plant. Als specerij ligt het aan de basis van de handelsrelaties tussen Azië, India, het Midden-Oosten en Europa.
Sinds de oudheid wordt het geassocieerd met geneeskunde: het werd gebruikt vanwege zijn conserverende eigenschappen in balsemrituelen en vanwege zijn digestieve eigenschappen.
Tegenwoordig is het nog steeds een van de belangrijkste planten in de Chinese kruidengeneeskunde. Het wordt nog steeds aanbevolen voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, het bestrijden van onverklaarde vermoeidheid en het beheersen van gewichtstoename.
Medicinale eigenschappen van Kaneelschors
Categorie in de traditionele Chinese geneeskunde
Medicinale kruiden om het lichaam van binnenuit te verwarmen.
Deel van de plant gebruikt in onze infusies
De schors is het deel van de Chinese kaneel dat we gebruiken in onze infusies. Het kan 2 tot 3 mm dik zijn en heeft een oranje-okerkleur en een stevige maar broze en onregelmatige textuur.