Chinese dadel of jujube
Algemene informatie
Chinese naam: 枣子 ( zǎo )
Wetenschappelijke namen: Ziziphus zizyphus of Ziziphus jujuba
Andere gebruikte naam: Jujube
De voordelen van de Chinese dadel of Jujube in een oogopslag
- Verhoogt het energieniveau
- Bevordert het innerlijk welzijn (voornamelijk van de milt en de maag)
- Helpt bij het bestrijden van stress, depressie en angst
- Bevordert de vitaliteit van huid en haar
Botanie en Oorsprong
Beschrijving van de plant
De jujube of Chinese dadel (pinyin zǎo in het Mandarijn) is een kleine vrucht geproduceerd door de gewone jujubeboom (Ziziphus jujuba, of Ziziphus zizyphus), een stekelige fruitboom uit de familie Rhamnaceae. Het kan 3 tot 16 meter hoog worden en heeft glanzend groene, bladverliezende bladeren. Het bloeit aan het einde van de zomer en zijn vruchten rijpen in de herfst. De jonge vrucht heeft een harde pit zoals die van een olijf. Het is groen en heeft de smaak en textuur van een appel. Wanneer het rijpt, wordt de kleur donkerder en wordt het paars-zwart, waarna het verschrompelt en de consistentie en smaak van een dadel krijgt, vandaar de bijnaam Chinese dadel. We gebruiken het in onze infusies wanneer het volledig rijp is.
Geografische oorsprong
Zoals de naam al aangeeft, komen de Chinese dadel en zijn boom, de jujubeboom, uit China waar zijn vrucht erg populair is. Het bestaat in het wild, maar wordt vaak gekweekt. Het heeft zich ook ontwikkeld in Afrika en in landen met een droog klimaat waar het zeer goed bestand is. Tegenwoordig is het te vinden in Zuidoost-Azië, China, in semi-aride en aride gebieden van Afrika en in India.
Geschiedenis
Het wordt al meer dan 4000 jaar in China verbouwd. Zijn vrucht wordt geconsumeerd voor zijn vele voordelen en de pit wordt gebruikt om olie te extraheren. Deze olie zou effecten hebben op de schoonheid van haar en huid. Het kwam een eeuw voor Christus in Europa, specifiek Italië, vanuit Syrië.
Medicinale eigenschappen van Chinese dadels
Categorie in de traditionele Chinese geneeskunde
De Chinese dadel of Jujube wordt beschouwd als een tonifiërende medicinale plant. In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de Chinese dadel gebruikt om "het middelste thuis te versterken", "de qi te bevorderen", "het bloed te voeden", "de geest te kalmeren" en de werking van andere kruiden te matigen.
Gebruikt deel van de plant in onze infusies
De vrucht van de jujubeboom: de dadel wordt gebruikt in onze infusies.
Voordelen van de Chinese dadel
Verhoogt het energieniveau
Lage in calorieën, de Chinese dadel is rijk aan vitamine A, vitamine C, ijzer en calcium en mineralen. Het geeft het lichaam een energieboost voor inspanning en zorgt voor een beter herstel. Het is een vrucht met grote voedingswaarde.
Bevordert het innerlijk welzijn
Zijn effecten op de milt en de maag geven het een positieve actie op de vertering en het innerlijk welzijn.
Rijk aan antioxidanten
De Chinese dadel is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen het menselijk lichaam om schade aan cellen te verminderen. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van fruit en groenten rijk aan antioxidanten het risico op veel ziekten, zoals hartziekten, kanker, artritis en verouderingsprocessen, kan verminderen.
Helpt bij het bestrijden van stress, depressie en angst
De Chinese dadel helpt om het centrale zenuwstelsel te kalmeren en emotionele stoornissen te verzachten. Dit komt door zijn rijkdom aan sanjoinine A (jujuboside). Deze molecule heeft een opmerkelijk kalmerend, hypnotisch, anti-convulsief, anti-epileptisch en angstremmend effect.